Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ
[Euro2day]: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

[Euro2day]: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

Διετέλεσε υπ. Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Οζάλ. Το 1988 υπέγραψε με τον τότε υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Κ. Παπούλια το λεγόμενο «Σύμφωνο Παπούλια-Γιλμάζ» στο πλαίσιο του πνεύματος συμφιλίωσης των δύο χωρών γνωστό ως «πνεύμα του Νταβός».

Σε ηλικία 73 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Το 2011 είχε ομολογήσει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ 1995 και 1997, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ νοσηλευόταν εδώ κα καιρό και είχε χειρουργηθεί για καρκίνο του εγκεφάλου αλλά τελευταία είχαν προκύψει σοβαρές επιπλοκές. Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός, υπέκυψε στον αγώνα που έκανε τους τελευταίους 2 μήνες εξ αιτίας καρκίνου του πνεύμονα και συναφών επιπλοκών».

Ο Μεσούτ Γιλμάζ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Οζάλ και υπέγραψε στις 27 Μάη 1988 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Κ. Παπούλια το λεγόμενο «Σύμφωνο Παπούλια-Γιλμάζ» για μια σειρά ΜΟΕ μεταξύΕλλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του πνεύματος συμφιλίωσης των δυο χωρών γνωστό ως «πνεύμα του Νταβός».

Ανέλαβε την πρωθυπουργία επί προέδρου Τουρκούτ Οζάλ το 1991.

Ξαναέγινε πρωθυπουργός το 1996 οπότε συγκυβέρνηση εκ περιτροπής με την Τανσού Τσιλέρ του κόμματος του Ορθύ Δρόμου. Επίσης ήταν πρωθυπουργός και κατά την περίοδο 1997-1999.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!