Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΚΤ
[Euro2day]: Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΚΤ

[Euro2day]: Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΚΤ

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός έγινε εκ νέου αρνητικός και το γεγονός αυξάνει την πίεση να δράσει ξανά σύντομα.

Κάθε άλλο παρά ανιαρή αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη: Το ευρώ ανατιμάται, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έγινε τον Αύγουστο αρνητικός για πρώτη φορά από το 2015 και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, καθώς έχει λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την κρίση της Covid-19, αυξάνεται η πίεση σε αυτή να δράσει ξανά σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1. Πόσο χαλαρή θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ;

Ο αρνητικός πληθωρισμός τον Αύγουστο υποδηλώνει μία σαφή χαλαρή τάση. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Ιούλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ- έκανε επίσης βουτιά.

Αυτό δείχνει ότι η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή. Τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπονοούν ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε περισσότερη στήριξη, αλλά ο αδύναμος πληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ τροφοδοτούν προσδοκίες ότι θα πρέπει αυτή να αυξήσει τις αγορές ομολόγων -πιθανόν τον Δεκέμβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!