Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πάνω από 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία 30 εισηγμένων
[Euro2day]: Πάνω από 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία 30 εισηγμένων

[Euro2day]: Πάνω από 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία 30 εισηγμένων

Ποιες εταιρείες του χρηματιστηρίου κάθονται πάνω σε ένα βουνό από πλεονάζοντα κεφάλαια στα ταμεία τους, το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 2,2 δισ. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα σχέδια για την επόμενη μέρα. Αναλυτικός πίνακας.

Ποσά που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στα ταμεία τριάντα εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, καθώς τόσος ήταν ο αρνητικός καθαρός δανεισμός (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικά προϊόντα μείον υποχρεώσεις προς τράπεζες) που είχε διαμορφωθεί γι’ αυτές στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες 30εταιρείες θα μπορούσαν να εξοφλήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες και να τους απομείνουν τα ποσά που αναφέρονται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Αναμφίβολα η ύπαρξη αρνητικού καθαρού δανεισμού (θετικό καθαρό ταμείο) αποτελεί ένδειξη υψηλής ρευστότητας και συσχετίζεται με τις αμυντικές ικανότητες ενός ομίλου σε περιόδους κρίσεων, αλλά και με τη δυνατότητα κάθε εισηγμένης να εκμεταλλεύεται πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, να μπορεί να ανταποκρίνεται σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο τιμών από τους ανταγωνιστές της (π.χ. η περίπτωση της Πλαίσιο, ή ακόμη και η AS Company ) και να προχωρεί σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

Μεταξύ των εισηγμένων με θετικό καθαρό ταμείο, συγκαταλέγονται:

  • Εταιρείες που ενισχύουν κάθε χρόνο τα «λιμνάζοντα» ποσά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προχωρούν σε επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξή τους (πχ η Καρέλιας που στις 30/6/21 το θετικό καθαρό του ταμείο ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ, η Jumbo με 459 εκατ. ευρώ και τα Πλαστικά Κρήτης με 57 εκατ. ευρώ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!