Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Η πανδημία μας δένει οριστικά με τα δεσμά των πλεονασμάτων
[Euro2day]: Η πανδημία μας δένει οριστικά με τα δεσμά των πλεονασμάτων

[Euro2day]: Η πανδημία μας δένει οριστικά με τα δεσμά των πλεονασμάτων

Το χρέος που συσσωρεύτηκε κατά την πανδημία περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια χαλάρωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην κόψη του 15% του ΑΕΠ βρίσκονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες την ερχόμενη δεκαετία.

Φρένο στις όποιες προσδοκίες δραστικής συρρίκνωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα όταν οι στόχοι και οι κανόνες επανέλθουν στο προσκήνιο έβαλε εμμέσως πλην σαφώς η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, έθετε τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και στο 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο από το 2023 έως το 2060 , στόχοι οι οποίοι συνοδεύονταν από τη διαπίστωση πως «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια», προκειμένου να εξασφαλίζεται η σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση της ΤτΕ , που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκθεσης που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη 10ετία παραμένουν πλέον οριακά στο επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο «εξαλείφει οποιοδήποτε περιθώριο χαλάρωσης των υποθέσεων για πρωτογενή πλεονάσματα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών όπως αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα πρωτογενή πλεονάσματα επανέρχονται στην ελληνική οικονομία χωρίς μέτρα λιτότητας από το 2023, καθώς τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους, προσωρινού χαρακτήρα. Μάλιστα, το 2025 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη, αφήνοντας περιθώριο για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!