Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Παγκόσμιος παίκτης στην κομπόστα η Ελλάδα
[Euro2day]: Παγκόσμιος παίκτης στην κομπόστα η Ελλάδα

[Euro2day]: Παγκόσμιος παίκτης στην κομπόστα η Ελλάδα

Στα 400 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές του κλάδου. Σε τρεις νομούς αναπτύσσεται η βιομηχανία. Η εξωστρέφεια και οι ενδεικτικές επιδόσεις της Del Monte.

Με τη μία στις δύο κομπόστες που περνούν σύνορα να είναι ελληνική γίνεται κατανοητό ότι ο κλάδος αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες για τις εξαγωγές και ας μην είναι ο πλέον δημοφιλής. Σε Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα χτυπά η καρδιά της αγοράς, καθώς εκεί λειτουργούν τα περισσότερα εργοστάσια, τα οποία απασχολούν σχεδόν 2.000 μόνιμους εργαζόμενους και πάνω από 10.000 εποχιακούς.

Στους συγκεκριμένους νομούς είναι συγκεντρωμένες τεράστιες εκτάσεις, πάνω από 200.000 στρέμματα συμπύρηνων ροδάκινων, που είναι και ο καταλληλότερος τύπος φρούτου για κομπόστα. Σημειώνεται ότι από την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση συντηρούνται 12.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Κατά την περίοδο της συγκόμισης και επεξεργασίας των φρούτων τα εργοστάσια της περιοχής δουλεύουν 3 βάρδιες, σε κάθε μια από τις οποίες, ανάλογα με τη μονάδα, απασχολούνται 150-200 άτομα. Εργαζόμενοι δεν βρίσκονται εύκολα μεσούσης της σεζόν, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες σε περίοδο πανδημίας. Ως εκ τούτου επιστρατεύονται εποχιακοί υπάλληλοι από τους γύρω νομούς ή και πιο μακριά, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα κ.ά.

Ο κλάδος είναι εκτός δημοσιότητας, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες, αν και εξάγει ποσοστό 98% της παραγωγής του και φέρνει ετησίως πάνω από 400 εκατ. ευρώ έσοδα, με σημαντικές προοπτικές να ανέβει ο πήχης σε χρονιές που το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!