Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Οσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πτωχευτικό δίκαιο
[Euro2day]: Οσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πτωχευτικό δίκαιο

[Euro2day]: Οσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Πώς ρυθμίζονται εξωδικαστικώς οι οφειλές. Πότε ακολουθείται η ειδική εξυγίανση και πότε η πτώχευση. Τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Πώς θα μπορούν να μένουν στο σπίτι που έχασαν και να το επαναγοράσουν. Οι όροι και το ύψος του στεγαστικού επιδόματος.

Με τρεις «μεθόδους» θα μπορούν σύντομα να διευθετούν ή να απαλλάσσονται από τα χρέη τους τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» που κατατέθηκε χθες τα ξημερώματα στη Βουλή .

Το νέο πλαίσιο που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που προσεγγίζει τα 215 δισ. ευρώ, προβλέπει την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ίσχυε στον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό», την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και την πτώχευση.

Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών ή απαλλαγής και με τους τρεις τρόπους έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα (νοικοκυριά) η μόνη «οδός» είναι η πτώχευση και συνεπώς η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ακόμα και της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπάρχει πλέον, πλαίσιο προστασίας.

Στην περίπτωση πτώχευσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι η απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του επέρχεται σε τρία χρόνια, ενώ μειώνεται στο ένα έτος, όταν στην πτωχευτική περιουσία εντάσσεται και η πρώτη κατοικία.

Με αίτημα του οφειλέτη, η πρώτη κατοικία μπορεί να μεταβιβασθεί στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των πρώτων κατοικιών και να διαμένει σε αυτή καταβάλλοντας ενοίκιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!