Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Νέο ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης των εισηγμένων
[Euro2day]: Νέο ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης των εισηγμένων

[Euro2day]: Νέο ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης των εισηγμένων

Τα όλο και χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων μειώνουν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης των εταιρειών, πολλές εκ των οποίων αυξάνουν το δανεισμό τους με στόχο να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της χρηματοδότησης μεταβάλλουν πλέον τη στρατηγική πολλών εισηγμένων εταιρειών, αλλάζοντας έτσι το δόγμα της προηγούμενης δεκαετίας που αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη απομόχλευση των ισολογισμών.

Την όλη κατάσταση περιγράφει παραστατικά οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας: «Όλα την προηγούμενη δεκαετία, η όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό αποτελούσε προτεραιότητα για την πλειονότητα των περισσότερων επιχειρήσεων. Το ακριβό κόστος του χρήματος σε συνδυασμό με τις κλειστές πόρτες των τραπεζών σε θέματα δανειοδοτήσεων είχαν καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτικές τις εταιρείες, οι οποίες έδιναν προτεραιότητα στον περιορισμό των επενδυτικών τους προγραμμάτων, στο ψαλίδισμα των εξόδων τους και στις γρηγορότερες εισπράξεις από τους πελάτες τους, προκειμένου να διασφαλίσουν καλύτερη ρευστότητα. Η πορεία των ταμειακών ροών ήταν εξ’ ίσου σημαντική, ή πολλές φορές και σημαντικότερη σε σχέση με την εξέλιξη των πωλήσεων και των λογιστικών κερδών.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Το κόστος δανεισμού -αν και παραμένει υψηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη- έχει μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης πενταετίας, ενώ οι τράπεζες αναζητούν υγιείς χρηματοοικονομικά εταιρείες προκειμένου να τις δανείσουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!