Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Νέο πλαίσιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων
[Euro2day]: Νέο πλαίσιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων

[Euro2day]: Νέο πλαίσιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων

Στον περιορισμό της υγειονομικής ταφής και την προώθηση της ανακύκλωσης στοχεύει το ν/σ του ΥΠΕΝ. Τι αλλάζει για τις βιομηχανίες, τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι. Περιβαλλοντικό τέλος και για τα πλαστικά μπουκάλια.

Κίνητρα και αντικίνητρα προκειμένου η χώρα να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις κατάταξης στην Ε.Ε. όσων αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά και το πλαίσιο για τη χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ότι αφορά το σκέλος των αποβλήτων, στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται οι κοινοτικές Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών. Όλα δε τα παραπάνω συμπληρώνουν το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2020 – 2030, το οποίο εγκρίθηκε το 2020.

Υπενθυμίζεται πως βασικοί στόχοι του ΕΣΔΑ είναι η ταφή των απορριμμάτων να περιοριστεί στο 10% το 2030, από 80% που είναι σήμερα στη χώρα, γεγονός που την κατατάσσει στην προτελευταία θέση εντός της Ε.Ε.

Κατά το ΕΣΔΑ, προβλέπεται επίσης η παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022, η αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων), η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια για τη μέχρι το 2022, η πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 – 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), και η λειτουργία τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!