Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Νέες κινήσεις για να αποκτήσει βάθος το χρηματιστήριο
[Euro2day]: Νέες κινήσεις για να αποκτήσει βάθος το χρηματιστήριο

[Euro2day]: Νέες κινήσεις για να αποκτήσει βάθος το χρηματιστήριο

Επιτακτική ανάγκη να δοθούν περισσότερες επιλογές και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εισηγμένες που ανεβαίνουν κατηγορία, οι προτροπές για φορολογικά κίνητρα και ο στόχος για ETFs πάνω στους τρεις νέους δείκτες του ΧΑ.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής της Epsilon Net είχε ως αποτέλεσμα πέρα από την κεφαλαιακή ενίσχυση της γνωστής εταιρείας πληροφορικής, να διευρυνθεί η μετοχική της διασπορά στο 30% και να μεταταχθεί από τη Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και το φετινό Μάρτιο από την Entersoft (ΑΜΚ, μετάταξη στην Κύρια Αγορά) με τη διοίκηση της εισηγμένης να έχει θέσει ως στόχο μέσα στην επόμενη τριετία-πενταετία να έχει ενταχθεί στη μεσαία κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Επιπρόσθετα, οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις της Performance Technologies για τη χρήση 2019 οδήγησαν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς να εκτιμούν ότι και αυτή η εταιρεία πληροφορικής θα ακολουθήσει το παράδειγμα των δύο προηγούμενων εισηγμένων (η εισηγμένη βέβαια δεν έχει εκφράσει επισήμως τέτοια πρόθεση).

Τέλος, το Δεκέμβριο του 2019 είχαν προηγηθεί δύο σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αυτές των Lamda Development και BriQ Properties.

Πάντως, η έμφαση που δίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις χρηματιστηριακές «αναβαθμίσεις» συγκεκριμένων εισηγμένων εταιρειών σε ζητήματα οικονομικών επιδόσεων και μετοχικής διασποράς (free float) οφείλεται στο ότι:

α) Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πλέον να προσφέρει περιορισμένο αριθμό επιλογών στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιρειών είτε έχει αποχωρήσει από το ΧΑ (σήμερα διαπραγματεύονται περίπου οι μισές μετοχές σε σχέση με την αρχή της δεκαετίας του 2000), είτε έχει δει τις οικονομικές του επιδόσεις να καταρρακώνονται από την πολυετή οικονομική κρίση, είτε τέλος χαρακτηρίζεται από περιορισμένη διασπορά και εμπορευσιμότητα.

β) ‘Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ήδη φτωχής ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι συνδεδεμένο με τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, κλάδος που έχει υποαποδώσει έντονα κατά την τελευταία δεκαετία. Άρα, όσοι επενδυτές δεν επιθυμούν τις έντονες διακυμάνσεις και συγκινήσεις που προσφέρουν οι τραπεζικοί τίτλοι στο ταμπλό, βλέπουν τις εναλλακτικές τους επιλογές στο ΧΑ να συρρικνώνονται περαιτέρω.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!