Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Νέα κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αναδρομικά συνταξιούχων
[Euro2day]: Νέα κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αναδρομικά συνταξιούχων

[Euro2day]: Νέα κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αναδρομικά συνταξιούχων

Διεκδικήσεις έως και 2 δισ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν στα αναδρομικά που ήδη διεκδικούν οι συνταξιούχοι, για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Σήμερα ξεκινά η δίκη για τους πρώην εργαζόμενους του Δημοσίου.

Μια νέα, κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για το μέλλον αναδρομικών διεκδικήσεων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται, ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας, να δημοσιοποιηθεί και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικά, στην κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τίθενται σήμερα, μια σειρά ζητημάτων «με σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις» συνταξιούχων του Δημοσίου που αφορούν περικοπές συντάξεων από το 2012 και μετά.

Οι διεκδικήσεις αφορούν περίπου 300.000 συνταξιούχους και κοστολογούνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ καθώς αφορούν:

  1. Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων και των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  2. Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016. Δηλαδή κατά πόσο πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) ή μόνο για τους έντεκα μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  3. Το εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα παραπάνω ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
  4. Το κατά πόσο η απόσβεση των αξιώσεων για όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του Ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα. Δηλαδή κατά πόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016) ή θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!