Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Μπότμαν (ΔΝΤ): Αβέβαιες οι προβλέψεις για ΑΕΠ, έλλειμμα και χρέος
[Euro2day]: Μπότμαν (ΔΝΤ): Αβέβαιες οι προβλέψεις για ΑΕΠ, έλλειμμα και χρέος

[Euro2day]: Μπότμαν (ΔΝΤ): Αβέβαιες οι προβλέψεις για ΑΕΠ, έλλειμμα και χρέος

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και υποστηρίζεται από τη διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης καθώς και τη σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου στη χώρα μας.

Σε εμφανώς διαφορετικούς τόνους, σε σχέση με τα χρόνια των μνημονίων, το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα τα πρώτα ευρήματα της έκθεσης του Άρθρου 4, σημειώνοντας τη γρήγορη και ενεργητική αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις αβεβαιότητες που απορρέουν.

Ο Ντένις Μπότμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καλωσόρισε εκ μέρους του Ταμείου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και ανέδειξε τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να περιβάλλουν τις προβλέψεις ανάπτυξης, ελλειμμάτων και χρέους. Το ΔΝΤ έχει μεταβάλει δραστικά τις προβλέψεις του αναφορικά με το χρέος και από τις διατυπώσεις για «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος» του παρελθόντος θεωρεί πλέον πως οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητά του υπόκεινται σε αβεβαιότητες.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κορύφωση της πρόσφατης ανοδικής πορείας του δημόσιου χρέους αναμένεται το 2021 για να ακολουθήσει στη συνέχεια σταδιακή μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση, αν και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά προ πανδημίας. «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και υποστηρίζεται από τη διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης καθώς και τη σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων και η ενεργητική διαχείριση του χρέους μειώνουν περαιτέρω τους κινδύνους αναχρηματοδότησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά, αν και εκτιμάται πως εάν «ενσκήψει σοβαρό σοκ, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη της ευρωζώνης».

Η δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει το ΔΝΤ δεν μπαίνει καν ως ερώτημα, καθώς μετά και τις τελευταίες πρόωρες αποπληρωμές (αφορούσαν την περίοδο Μάρτιος 2021-Δεκέμβριος 2022) απομένει χρέος μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!