Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: «Μύλος» με τους ιδιώτες που θα εκδίδουν συντάξεις
[Euro2day]: «Μύλος» με τους ιδιώτες που θα εκδίδουν συντάξεις

[Euro2day]: «Μύλος» με τους ιδιώτες που θα εκδίδουν συντάξεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων. Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις εργαζόμενων αλλά και εμπλεκόμενων φορέων. Πώς επιδιώκεται η παράκαμψή τους.

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή της εισαγωγής ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στη διαδικασία απονομής συντάξεων, κυρίως όμως να δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να λυθούν όλα τα πιθανά προβλήματα, προκειμένου η επιλογή αυτή να οδηγήσει και στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επίσπευση της διαδικασίας.

Ήδη, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον ΕΦΚΑ έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων κατά το διήμερο 6-7 Απριλίου, ενώ στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η τελική διάταξη νόμου, μαζί με τις διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων, κυρίως αναφορικά με τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, θα μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Απριλίου.

Ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της «αντισυνταγματικότητας» των διατάξεων όπως υποστήριξαν εξαρχής οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές, φαίνεται πως επιλύεται, καθώς κατά την τελευταία διαδικτυακή συνάντησή τους με τον κ. Χατζηδάκη ξεκαθαρίστηκε ότι οι ιδιώτες θα μπορούν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης, τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να προχωρούν στη διαπίστωση των λοιπών προϋποθέσεων, ακόμη και τη διαπίστωση ή όχι ύπαρξης οφειλών (στην περίπτωση των μη μισθωτών), να εκδίδουν προκαταβολή σύνταξης, όμως την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης θα την εκδίδει ο ΕΦΚΑ.

Παραμένει ζητούμενο αν θα απαιτείται η τελική υπογραφή από υπάλληλο του φορέα, καθώς οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως χωρίς έλεγχο, δεν θα δεχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να βάλουν την υπογραφή τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!