Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Μάζεψαν καταθέσεις 6,5 δισ. τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας!
[Euro2day]: Μάζεψαν καταθέσεις 6,5 δισ. τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας!

[Euro2day]: Μάζεψαν καταθέσεις 6,5 δισ. τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας!

Ούτε το δεύτερο κύμα της πανδημίας εμπόδισε την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών. Ολοένα και λιγότερο ελκυστικοί οι προθεσμιακοί λογαριασμοί. Αναλυτικοί πίνακες.

Αύξηση που ξεπέρασε τα 6,5 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς αυτές από το επίπεδο των 116,3 εκατ. του Φεβρουαρίου του 2020 εκτινάχθηκαν στα 123 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους, παρουσιάζοντας άνοδο από μήνα σε μήνα (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα).

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται και μέσα στο Νοέμβριο κατά 1,3 δισ. (από τα 121,7 στα 123 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι:

  • Πρώτον, στις αρχές του μήνα ξεκίνησε το δεύτερο lock down σε πανελλαδική βάση.
  • δεύτερον, κατά τον ίδιο μήνα παρατηρήθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις των αποταμιευτών σε ανταγωνιστικές επενδύσεις όπως μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου (η σχετική κινητικότητα εντάθηκε μέσα στο Δεκέμβριο).

Η πολύ σημαντική άνοδος των καταθέσεων έλαβε χώρα σε περίοδο όπου το ύψος των τραπεζικών επιτοκίων ακολουθούσε πτωτική πορεία. Έτσι, ενώ τον Μάρτιο του 2020 τα προσφερόμενα επιτόκια στις δωδεκάμηνης διάρκειας προθεσμιακές καταθέσεις των συστημικών τραπεζών κυμαίνονταν γύρω στο 0,15%, σήμερα υπολείπονται του 0,10%, πέραν ίσως κάποιων εκπτωτικών κουπονιών που προσφέρονται.

Η «ισοπέδωση» άλλωστε των επιτοκίων ώθησε σημαντικό τμήμα των αποταμιευτών να αποφεύγει πλέον να δεσμεύει χρονικά τα χρήματά του, προτιμώντας να διατηρεί ρευστότητα και ευελιξία, έστω και χωρίς να καρπώνεται οποιοδήποτε επιτόκιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!