Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ο «λογαριασμός» της πανδημίας στους βασικούς κλάδους της οικονομίας
[Euro2day]: Ο «λογαριασμός» της πανδημίας στους βασικούς κλάδους της οικονομίας

[Euro2day]: Ο «λογαριασμός» της πανδημίας στους βασικούς κλάδους της οικονομίας

Ποιοι τομείς αναμένεται να καταποντιστούν, ποιοι βγάζουν «άμυνες» σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ για το αντίκτυπο του κρωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Ριμπάουντ αλλά όχι ισομερώς κατανεμημένο αναμένεται για το 2021.

Μόνο ο τομέας της δημόσιας διοίκησης φαίνεται να τη … γλιτώνει από τον κορωνοϊό, με βάση τις εκτιμήσεις της EY για την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά αλλά και το 2021. Αντίθετα, οι τομείς των μεταφορών και της αποθήκευσης, όσο και των υπηρεσιών καταλύματος και της εστίασης, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του καθολικού lockdown, καταποντίζονται και μάλιστα οι προοπτικές και για το επόμενο διάστημα, είναι εξίσου δυσοίωνες.

Στα τρία σενάρια που επεξεργάστηκε η ΕΥ σε πρόσφατη έκθεσή της, η ύφεση της οικονομίας σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) εκτιμάται στο 7,1% στο αισιόδοξο σενάριο, στο 9,5% στο βασικό σενάριο και στο απαισιόδοξο σενάριο, στο 12,5%.

Και στα τρία σενάρια, η ύφεση κορυφώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με μέγιστη συρρίκνωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 17% (σενάριο βάσης), 15% (αισιόδοξο σενάριο) και 19% (απαισιόδοξο σενάριο) ανά εκτίμηση, με την απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 6,9%, 5,8% και 8,8% αντίστοιχα, ενώ επιστροφή στα απόλυτα μεγέθη που καταγράφηκαν στο τέλος του 2019 δεν αναμένεται πριν το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ξενοδοχεία και εστίαση

Παρά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης, οι δύο κλάδοι, όπως εκτιμά η ΕΥ θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα. Στο βασικό σενάριο της ΕΥ, η πτώση, πάντα σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), έναντι της εικόνας αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία εκτιμάται στο 12% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, στο 63% το δεύτερο, και οι απώλειες «μαζεύονται» στο 45% το τρίτο και στο 36% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!