Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Κορωνοϊός: 80.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα λύματα
[Euro2day]: Κορωνοϊός: 80.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα λύματα

[Euro2day]: Κορωνοϊός: 80.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα λύματα

Αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις τα εκτιμώμενα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, πότε αναμένεται η αποσυμπίεση. Μεγάλη αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και… κοκαΐνης.

Υπάρχουν τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα στα λύματα της Αττικής, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος μοιράστηκε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις ουσίες που εντοπίζονται στα λύματα του λεκανοπεδίου Αθηνών. «Θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων για τις επόμενες δύο με τρεις μέρες, όμως η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα και έπειτα», εκτιμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης, που μίλησε στην εκπομπή «από τις έξι» στην ΕΡΤ.

Η ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης, «η ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα, που γίνεται και στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του πρύτανη του ΑΠΘ, μπορεί να μας δώσει ένα σήμα, ουσιαστικά πολύ σίγουρο, 4 με 5 ημέρες πριν από την πραγματική παρατήρηση που βλέπουμε στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τα υπολογιστικά μοντέλα που έχουμε αναπτύξει εδώ και καιρό, τα οποία μπορούν να εκτιμήσουν τη δυναμική της πανδημίας και να λάβουν υπόψη τους τη δυναμική των διαφορετικών μέτρων σε σχέση με το πώς επηρεάζουν την εξέλιξη».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κορωνοϊού στα λύματα της Αττικής». Μάλιστα είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο, κοντά στο 1,5.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!