Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Κομισιόν: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα, ασθενική η ανάκαμψη
[Euro2day]: Κομισιόν: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα, ασθενική η ανάκαμψη

[Euro2day]: Κομισιόν: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα, ασθενική η ανάκαμψη

Οριακά βελτιωμένη, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 9,7%, η νέα εκτίμηση της Ευρ. Επιτροπής. Περικόπτει όμως σημαντικά και την εκτίμηση για την ανάκαμψη του 2021, στο 6% έναντι 7,9% προηγουμένως.

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την ύφεση που θα καταγράψει η Ελλάδα φέτος, αλλά και την ανάπτυξη που θα εμφανίσει το 2021, προχωρά στην θερινή της έκθεση η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021, έναντι της ύφεσης 9,7% που προέβλεπε στην εαρινή της έκθεση για φέτος και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος. Το ποσοστό είναι το τέταρτο χειρότερο στην Ευρώπη. Σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία (με ποσοστά 10 έως 11,2% και η Πορτογαλία με 9,8%.

Αναλυτικότερα, στην θερινή της έκθεση η Κομισιόν αναφέρει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την έναρξη των μέτρων περιορισμού στα τέλος Μαρτίου.

Στη μείωση του ΑΕΠ οδήγησαν η πτώση των επενδύσεων και οι χαμηλότερες εξαγωγές, ενώ η οι κρατικές δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε πρώτα στον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, ενώ οι κατασκευές αποτέλεσαν «μαξιλάρι» για την πτώση, πιθανότατα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο τον Ιανουάριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!