Σάββατο, 8 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Κλειδώνει με τις παλιές αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ
[Euro2day]: Κλειδώνει με τις παλιές αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ

[Euro2day]: Κλειδώνει με τις παλιές αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ

Νέος οδικός χάρτης για το φόρο μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Το σενάριο για ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ξεκινά αξιολόγηση-εξπρές για 770 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Νέο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής των αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ένατης αξιολόγησης φέρνει η επέκταση των lockdown και της αβεβαιότητας αναφορικά με το χρόνο εξόδου από το τούνελ της πανδημίας.

Οικονομικό επιτελείο και εκπρόσωποι των θεσμών, σε μια αξιολόγηση εξπρές σήμερα και αύριο αναμένεται να σφραγίσουν τις τελικές αποφάσεις με το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρει ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η νομοθεσία άλλωστε ορίζει πως ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν στην αρχή του κάθε έτους…

Στο τραπέζι έχει «πέσει» και μια συμπληρωματική πρόταση η οποία αφορά την ένταξη των περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, από φέτος. Αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο, ο φορολογικός λογαριασμός για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τιμές αγροτεμαχίου , θα έκανε άλμα εις ύψος, εισφέροντας πρόσθετους πόρους στον προϋπολογισμό σε μία συγκυρία όπου το ταμείο των μέτρων στήριξης παραμένει ανοιχτό και μέχρι νεοτέρας στα 14 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση των θεσμών για την ένατη αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών αναφερόταν πως θα γίνει έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου». Η συμφωνία αυτή όμως είχε γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάναμε στο Πάσχα για μία ακόμα χρονιά με εκτενή περιοριστικά μέτρα και στις μετακινήσεις και στη λειτουργία της οικονομίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!