Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Κυβέρνηση: Μακριά κι… αγαπημένοι από τον ESM
[Euro2day]: Κυβέρνηση: Μακριά κι… αγαπημένοι από τον ESM

[Euro2day]: Κυβέρνηση: Μακριά κι… αγαπημένοι από τον ESM

Αποστάσεις ασφαλείας από τα «επίσημα» δανεικά της πανδημίας. Με το βλέμμα στις αγορές το υπουργείο Οικονομικών.

Αν μπει στο ζύγι του κόστους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η προσφυγή στην προληπτική γραμμή του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας «συμφέρει». Επιτόκιο οριακά πάνω από το μηδέν για δέκα χρόνια όταν η τελευταία έκδοση δεκαετών ομολόγων για το ελληνικό δημόσιο έχει κόστος 2%.

Όταν στη ζυγαριά μπουν, οι μνήμες των τριών Μνημονίων και η προσπάθεια της Ελλάδας να δείξει πως πατάει πλέον στα πόδια της χωρίς της πατερίτσες του επίσημου τομέα, η εξίσωση αλλάζει και μάλλον εξηγεί τις αποστάσεις ασφαλείας τις οποίες τηρεί ο υπουργός Οικονομικών από το πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ο ESM.

«Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στην συμφωνία του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση .

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή ότι αφού όλες οι χώρες μέλη πέρασαν τις εξετάσεις βιωσιμότητας χρέους, η μοναδική προϋπόθεση για τη λήψη μιας τέτοιας γραμμής πιστώσεων είναι η χρήση των κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο για τη χρηματοδότηση δαπανών που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την πανδημία. Στον «έμμεσο τρόπο» οι Νότιοι, κυρίως οι Ιταλοί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών συμπεριλαμβάνουν και δαπάνες επιχειρηματικότητας, αλλά οι Βόρειοι, κυρίως οι Ολλανδοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως πέρασε η δική τους γραμμή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!