Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Κίνδυνος για οικονομικό χειμώνα στην Ευρώπη, επιστρέφει ο κορωνοϊός
[Euro2day]: Κίνδυνος για οικονομικό χειμώνα στην Ευρώπη, επιστρέφει ο κορωνοϊός

[Euro2day]: Κίνδυνος για οικονομικό χειμώνα στην Ευρώπη, επιστρέφει ο κορωνοϊός

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, αλλά οι εκτιμήσεις πλέον αμφισβητούνται. Πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς lockdown. Πιθανή μία νέα «βουτιά» για την ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο.

Αντιμέτωπη με δεύτεροκύμαμολύνσεων είναι η Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε ακόμη μία φορά να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της.

Η οικονομία της ευρωζώνης έκανε «βουτιά» κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με πλήγμα από τα αυστηρά μέτρα lockdown που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, αλλά οι εκτιμήσεις πλέον αμφισβητούνται. Πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς lockdown, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση περιπτώσεων του ιού.

«Η πιθανότητα διπλής βουτιάς, για παράδειγμα μίας ακόμη συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο CarstenBrzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, στο CNBC. Αναμένει πολλά περισσότερα περιφερειακά lockdown τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε Μαδρίτη, Ισπανία και στη Λυών της Γαλλίας.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διπλή βουτιά» το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνει και ο ChrisWilliamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHSMarkit.

Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη έχει πατήσει «φρένο» στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ο προκαταρκτικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) -που μετράει μεταποίηση και υπηρεσίες- διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, οριακά σε ανάπτυξη.

«Καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν προφανώς περισσότεροι περιορισμοί και αυτοί θα επηρεάσουν την ανάπτυξη», προσθέτει ο Williamson.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!