Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Κατά της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ οι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά
[Euro2day]: Κατά της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ οι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά

[Euro2day]: Κατά της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ οι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι η εν λόγω μείωση είναι η αιτία για την εμφάνιση ελλείμματος στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς οδήγησε σε μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2019-2020.

Την αντίθεσή του προς το μέτρο της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ (είναι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), που αποφάσισε τον Αύγουστο του 2019 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι η εν λόγω μείωση είναι η αιτία για την εμφάνιση ελλείμματος στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς οδήγησε σε μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2019-2020. «Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί ακόμη και χωρίς συνθήκες COVID-19 τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται.

Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID-19 καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του μαξιλαριού που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται», αναφέρει ο ΣΠΕΦ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι η λύση που θα δοθεί για την στήριξη των ανανεώσιμων πηγών δεν θα επιβαρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις, θα προκύψει μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (βιομηχανία, προμηθευτές, αγορά ΑΠΕ) και θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!