Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Tα καλύτερα μυαλά εγκαταλείπουν την Τουρκία
[Euro2day]: Tα καλύτερα μυαλά εγκαταλείπουν την Τουρκία

[Euro2day]: Tα καλύτερα μυαλά εγκαταλείπουν την Τουρκία

Περιορισμένες ελευθερίες, λίγες θέσεις εργασίας – η κατάσταση στην Τουρκία είναι δύσκολη. Όλο και περισσότεροι νέοι δοκιμάζουν την τύχη τους στη Γερμανία.

Στην Τουρκία, ένα παλιό γνωστό θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα: η ‘διαρροή εγκεφάλων’. Όλο και περισσότερα λαμπρά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Επικριτές της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση που προωθεί αυτή την τάση, μη προσφέροντας καλές προοπτικέςστους νέους αυτούς ανθρώπους που διαθέτουν τόσα προσόντα.

Η κριτική έγινε πιο έντονη πρόσφατα εξαιτίας των διαμαρτυριών στο διάσημο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Μπογάζιτσι.Οι φοιτητές διαδήλωσαν κατά του αναγκαστικού διορισμού ενός διευθυντή. Η αστυνομία κατέστειλε βίαια πολλές συγκεντρώσεις και οι νεαροί Τούρκοι δυσφημίστηκαν ως «τρομοκράτες» και «διεστραμμένοι» από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αυτή η εχθρική στάση οδηγεί πολλούς νέους να μεταναστεύσουν. Πρόσφατη έρευνα του τουρκικού ερευνητικού ινστιτούτου Metropoll επιβεβαιώνει ακριβώς αυτήν την τάση: το 47% των Τούρκων θα ήθελαν να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό. Εδώ και χρόνια απόφοιτοι πανεπιστημίων και ιδιαίτερα καλά καταρτισμένοι νέοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Τσεκί Εζτύρκ, ο οποίος σπούδασε φιλοσοφία στο περίφημο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (ODTÜ), αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Όπως όμως πολλοί νέοι Τούρκοι, είναι πολύ δυσαρεστημένος: «Θέλουμε απλώς σεβασμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!