Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2019
[Euro2day]: Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2019

[Euro2day]: Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2019

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα 143 μη τραπεζικών εισηγμένων για την οικονομική χρήση της περασμένης χρονιάς. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι, τα «θετικά καθαρά ταμεία», τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα turn around stories. Αναλυτικός πίνακας.

Βελτιωμένη ήταν σε γενικές γραμμές η εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2019 που εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις, η προθεσμία υποβολής των οποίων εκπνέει σήμερα το βράδυ.

Όσο και αν πολλοί ισχυρίζονται ότι η εξέταση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έχει μικρή μόνο σημασία, καθώς η φετινή πανδημία έχει αλλάξει δραστικά τα δεδομένα για πολλές εισηγμένες, οι αναλυτές διαφωνούν εκτιμώντας πως μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεπεράσουν γρήγορα και αυτή την κρίση θα έχουν όσες εταιρείες μπήκαν σ’ αυτή με ισχυρή ρευστότητα, υψηλή παραγωγικότητα και μεγάλη ευελιξία. Και πως όλα αυτά μπορούν συχνά να «ανιχνευτούν» σε μια λογιστική κατάσταση που διαβάζεται από «έμπειρα μάτια».

Η ουσιαστική αποτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2019 σε σχέση με αυτών του 2018 δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στα αθροίσματα, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες συγκρίσεις όπως π.χ. το πόσες εισηγμένες βελτίωσαν την κερδοφορία τους και πόσες την επιδείνωσαν, για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, η μεγάλη υποχώρηση που εμφανίζονται στα αθροιστικά κέρδη οφείλεται κυρίως σε τρεις εισηγμένες, οι οποίες είναι τα δύο διυλιστήρια (κυκλικός κλάδος σε ότι αφορά τα περιθώρια διύλισης, ενώ τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου) και η ΔΕΗ (αναμένεται σαφής βελτίωσή τους το 2020) και

δεύτερον, σε πολλές εταιρείες τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν είτε θετικά (π.χ. κλάδος ακινήτων) είτε αρνητικά (π.χ. Quest Holdings) από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.

Γενικότερα βέβαια, παρατηρήθηκε και το 2019 η πορεία εισηγμένων δύο ταχυτήτων, με άλλες να βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο, άλλες να προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα. Έμφαση βέβαια θα πρέπει να δοθεί στις εισηγμένες που συνέχισαν μέσα στο 2019 να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εμφανίζοντας μεγάλες συσσωρευμένες ζημίες και προβληματική ρευστότητα και αυτό όταν φέτος πολλές εξ’ αυτών έχουν πληγεί και από την εκδήλωση της πανδημίας covid-19.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!