Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ ανησυχούν για τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν
[Euro2day]: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ ανησυχούν για τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν

[Euro2day]: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ ανησυχούν για τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν

Οι τέσσερις χώρες εκφράζουν «ανησυχία» για την απόφαση του Ιράν να αθετήσει περαιτέρω δεσμεύσεις του.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εξέφρασαν χθες Τρίτη την «ανησυχία» τους για την απόφαση του Ιράν να αθετήσει περαιτέρω δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξέλιξη που θέτει ακόμη περισσότερο εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για να περισωθεί.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ ενημέρωσε, σε έκθεσή του που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το Ιράν λογαριάζει να προχωρήσει στην παραγωγή ουρανίου με «βαθμό εμπλουτισμού 20%», παραβαίνοντας τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας, επισήμως γνωστής με την ονομασία Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Η διαδικασία «έχει αρχίσει», επιβεβαίωσε ο αντιπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό, ο Καζέμ Γαριμπαμπαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, διαβεβαιώνοντας ότι ο εμπλουτισμός του μετάλλου έχει σκοπό να βελτιωθεί «η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων».

Δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι με προκάλυψη την επιστημονική έρευνα το Ιράν απλούστατα επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Είναι ανησυχητικό το ότι το Ιράν επέλεξε την κλιμάκωση (…) με πειράματα που έχουν αξία για την παραγωγή πυρηνικών όπλων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, καλώντας την Τεχεράνη να σταματήσει την «πρόκληση» αυτή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!