Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Με ύφεση 0,9% υποδέχτηκε η Ελλάδα την πανδημία
[Euro2day]: Με ύφεση 0,9% υποδέχτηκε η Ελλάδα την πανδημία

[Euro2day]: Με ύφεση 0,9% υποδέχτηκε η Ελλάδα την πανδημία

Τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης αποτυπώνονται στα στοιχεία πρώτου τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ. Υφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, 0,9% σε ετήσια, στα 776 εκατ. η «ζημιά». Βουτιά 8,4% στις επενδύσεις. Οι δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες στήριξαν την οικονομία.

Στα 776 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους σε όρους ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τις πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019, καταγράφεται ύφεση 1,6%, με την ετήσια αρνητική μεταβολή να προκύπτει μόλις 0,9%.

Το ΑΕΠ, από τα 48,515 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, περιορίστηκε σε 47,739 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, γράφοντας έτσι ένα σχετικά «καλό» ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία.

Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να προδιαγράψουν αντίστοιχα καλή εικόνα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν το σύνολο των οικονομολόγων και αναλυτών προβλέπει κάθετη πτώση του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο ενσωματώνει lockdown μόλις μισού μήνα, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία δεν είχε επηρεαστεί άμεσα από τον κορωνοϊό και το σταδιακό κλείσιμο των δραστηριοτήτων ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία.

Λίγες ημέρες αργότερα, επιβλήθηκε καραντίνα και επί της ουσίας πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, αύξηση των εξαγωγών κατά 2,5% και των εισαγωγών κατά 0,2%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!