Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
[Euro2day]: Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις

[Euro2day]: Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις

Η μεταρρύθμιση έγινε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας τον Ιούνιο του 2018, το οποίο είχε κρίνει ότι η νομοθεσία της Β. Ιρλανδίας, όπως και στο Γιβραλτάρ, αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι κάτοικοι της μικρής βρετανικής περιοχής του Γιβραλτάρ ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, μιας από τις πιο αυστηρές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Περίπου το 62% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ ενός νόμου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση που κινδυνεύει η σωματική ή ψυχική υγείας της γυναίκας, σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές δυσμορφίες.

Το δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης, ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.

Λίγο περισσότερο από το 36% των κατοίκων του Γιβραλτάρ ψήφισε κατά του νόμου, ο οποίος πόλωσε την κοινή γνώμη στον βρετανικό θύλακα. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 52,75%.

Μέχρι πρότινος στο Γιβραλτάρ απαγορεύονταν οι αμβλώσεις – με εξαίρεση όταν απειλούνταν η ζωή της μητέρας–, ενώ όσες γυναίκες έκαναν άμβλωση κινδύνευαν με ισόβια. Κατά συνέπεια οι γυναίκες αναγκάζονταν να πάνε στην Ισπανία ή τη Βρετανία.

Πλέον στο Γιβραλτάρ επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!