Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Γιατί η συγκυρία «νικά» τις προοπτικές στη χρηματιστηριακή αγορά
[Euro2day]: Γιατί η συγκυρία «νικά» τις προοπτικές στη χρηματιστηριακή αγορά

[Euro2day]: Γιατί η συγκυρία «νικά» τις προοπτικές στη χρηματιστηριακή αγορά

Ο εγκλωβισμός των βασικών δεικτών της εγχώριας αγοράς κόντρα στις θετικές προσδοκίες για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη. Η προσδοκίες για αλλαγή πορείας και ο «άγνωστος x» από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τους τελευταίους δύο μήνες, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση εγκλωβισμού. Από τη μία πλευρά, οι ενεργοί επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα της συγκυρίας, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη (λ.χ. η πορεία της πανδημίας, οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων, η άνοδος των τιμών σε πρώτες ύλες και μεταφορές). Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι (σταθερά αυξανόμενες) αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία (γενικά), για τις τράπεζες (ειδικά), μια σειρά από θετικά μεγέθη (λ.χ. τουρισμός, κατανάλωση) και δείκτες (λ.χ. η πορεία του ΑΕΠ), καθώς και οι αναμενόμενες εισροές μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων.

Και ενώ κανείς δεν αμφισβητεί το μακροπρόθεσμα καλό περιβάλλον, οι περισσότεροι επιλέγουν τη στάση αναμονής μέχρις ότου η κανονικότητα έρθει πιο κοντά, αλλά και μέχρις ότου φανεί ότι ξεπερνιούνται με απτά δείγματα γραφής χρόνιες ελληνικές παθογένειες.

Κλίμα εκνευρισμού έχει αρχίσει να δημιουργείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Χρηματιστήριο, παρότι η πλειονότητα των τίτλων έχει προσφέρει κατά την τελευταία πενταετία αν όχι τριψήφιες, τουλάχιστον υψηλές διψήφιες ποσοστιαίες αποδόσεις, πέραν των μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί.

Το βασικό αίτιο του εκνευρισμού εστιάζεται στη σαφή υποαπόδοση που παρουσιάζει το Χ.Α. έναντι των ξένων αγορών, είτε αυτές είναι αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!