Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Φοροέσοδα άνω των 50 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός
[Euro2day]: Φοροέσοδα άνω των 50 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός

[Euro2day]: Φοροέσοδα άνω των 50 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός

Σημαντική ενίσχυση των φορολογικών εσόδων το 2022 αναμένει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Στόχευση για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ. «Δημοσιονομική εγρήγορση και υπευθυνότητα», ζητά το δημοσιονομικό συμβούλιο.

Υιοθετεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις επί των οποίων βασίζεται το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022.

Όπως αποκαλύπτει στην έκθεσή του, η πρόβλεψη του σχεδίου του Προϋπολογισμού είναι ότι το ΑΕΠ του 2021 θα αυξηθεί κατά 6,9% έναντι της αρχικής πρόβλεψης του προσχεδίου για μεγέθυνση ίση με 6,1%. Κατ’ αναλογία, το σύνολο σχεδόν των βασικών μακροοικονομικών δεικτών του 2021 αναθεωρούνται επί τω βελτίω.

Το 2022, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5%.

Η βελτίωση αυτή προκύπτει αποκλειστικά ως ένα βελτιωμένο «αποτέλεσμα βάσης», αφού το επίπεδο του ΑΕΠ το 2021 δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο. Κατά συνέπεια και οι προβλέψεις του έτους 2022 παραμένουν οι ίδιες. Μολονότι η παραπάνω υπόθεση ενέχει ορισμένους κινδύνους, υπό το φως της ισχυρής ανάκαμψης που παρατηρείται κατά το τρέχον έτος είναι πολύ πιθανόν ο ρυθμός μεταβολής του έτους 2021 να διαμορφωθεί στο επίπεδο της νέας πρόβλεψης.

Δημοσιονομικές προβλέψεις

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού τελούν σε συνάφεια με τη γενικότερη παραδοχή και υπόθεση της επιστροφής της χώρας στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα. Υπό την έννοια αυτή, μόνο ένα εξαιρετικά μικρό μέρος των έκτακτων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 και 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας προβλέπεται να επαναληφθεί το 2022, ενώ τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!