Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία
[Euro2day]: Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία

[Euro2day]: Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία

Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα 2021 και 2022 θα καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση του χρέους στην ευρωζώνη, εκτιμά. Μεγάλη ευκαιρία ισχυρής ανάπτυξης το Ταμείο Ανάκαμψης. Πού τοποθετείται ο «πολλαπλασιαστής».

H Fitch Ratings μιλά για «déjà vu» στο θέμα μείωσης του χρέους, όπου το μέλλον θα μοιάζει περισσότερο με το παρελθόν.

Η μείωση του δημόσιου χρέους θα απαιτήσει τελικά δημοσιονομικές προσαρμογές για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πρωτογενών ισοζυγίων, επισημαίνει ο οίκος. Από τα διαγράμματα της Fitch Ratings προκύπτει ότι το αποτύπωμα της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι βαρύ σε όρους αύξησης του δείκτη χρέους και ελλειμμάτων.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης και στην Ελλάδα θα παραμείνουν υψηλά και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας στο πρώτο τρίμηνο και της επέκτασης των υποστηρικτικών μέτρων. Το 2022 ωστόσο θα επιτευχθεί μείωσή τους μέσω της οικονομικής ανάκαμψης και της σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης, με τις εκτιμήσεις της Fitch να κάνουν λόγο για μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2022 στην ευρωζώνη, στο 5,2% του ΑΕΠ από 7,3% φέτος.

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Fitch Ratings, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βρεθούν σε χειρότερη θέση δημοσιονομικά το 2022 σε σχέση με το 2019 και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!