Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Eurobank: Θετικά σινιάλα αλλά με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας
[Euro2day]: Eurobank: Θετικά σινιάλα αλλά με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας

[Euro2day]: Eurobank: Θετικά σινιάλα αλλά με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας

Θετικά τα σήματα από τα ποσοστά ανεργίας τον Ιούλιο, ωστόσο βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στα μέτρα στήριξης, τονίζει η τράπεζα.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 14,2% του εργατικού δυναμικού τον Ιούλιο 2021 (χαμηλό 10,8 ετών) από 15,0% τον Ιούνιο 2021 και 16,8% τον Ιούλιο 2020. Η εν λόγω μείωση αντανακλάται στην ενίσχυση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 0,2% MoM / 4,8% YoY και στη συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων κατά 5,7% MoM / 14,0 ΥοΥ.

Οπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία, τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε μείωση του λόγου των μακροχρόνια ανέργων ως προς το σύνολο των ανέργων στο 62,6% το 2ο τρίμηνο 2021 από 71,7% το 1ο τρίμηνο 2020.

Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η αποχώρηση ενός μέρους των μακροχρόνια ανέργων από το εργατικό δυναμικό λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Τα προηγούμενα έτη, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα συνδυάστηκε με πολύ υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας. Η δημιουργία κινήτρων για τη συσσώρευση φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό στόχο των ασκούντων την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια.

Πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουλίου 2013 – Δεκεμβρίου 2019, η μέση μηνιαία μεταβολή του ποσοστού ανεργίας ήταν στις -0,2 ποσοστιαίες μονάδες (καθοδική τάση) και της απασχόλησης στο 0,2% (ανοδική τάση).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!