Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Eurobank: Γιατί είναι ηπιότερο για το εμπόριο το δεύτερο lockdown
[Euro2day]: Eurobank: Γιατί είναι ηπιότερο για το εμπόριο το δεύτερο lockdown

[Euro2day]: Eurobank: Γιατί είναι ηπιότερο για το εμπόριο το δεύτερο lockdown

Το μερικό άνοιγμα της αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away) δύναται να αντιστάθμισε σε έναν βαθμό, έστω και μικρό, τις αρνητικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων, τονίζει η τράπεζα.

Τον Νοέμβριο 2020, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή η αξία των πωλήσεων σε σταθερές τιμές, συρρικνώθηκε κατά -6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020 και κατά -6,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ποιες κατηγορίες καταστημάτων οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα; Οπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση του όγκου των πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση κατά -8,0% MoM, στα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη κατά -6,2% MoM και στα πολυκαταστήματα κατά -1,9% MoM. Οι υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων κινήθηκαν ανοδικά, με τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (super markets), τα τρόφιμα-ποτά-καπνός και τα φαρμακευτικά-καλλυντικά να ξεχωρίζουν.

Η μείωση του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Νοέμβριο 2020 ήταν αναμενόμενη καθότι ο εν λόγω μήνας ήταν ο πρώτος του δεύτερου γύρου των περιοριστικών μέτρων (2ο lock-down).

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020 και το 1ο lockdown, η προαναφερθείσα πτώση ήταν αρκετά ηπιότερη. Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 από τα μέσα του Οκτωβρίου 2020 και έπειτα, δημιούργησε προσδοκίες για έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!