Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τα αιτήματα της εστίασης στη μάχη για την επιβίωση
[Euro2day]: Τα αιτήματα της εστίασης στη μάχη για την επιβίωση

[Euro2day]: Τα αιτήματα της εστίασης στη μάχη για την επιβίωση

Η συγκυρία απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων που ζητούν κρατική παρέμβαση για τα ενοίκια και μείωση ΦΠΑ. Ποιος είναι ο «λογαριασμός» των τελευταίων μηνών και τι ισχύει για τους εργαζόμενους τους κλάδου.

Ο διπλασιασμός του εκμεταλλεύσιμου εξωτερικού χώρου, το πρόσφατο «bonus» εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης ποσοστού μέγιστη πληρότητας και η διατήρηση των έξι ατόμων ανά τραπέζι και η… καλοκαιρία δεν στάθηκαν ικανές συνθήκες να ανακόψουν τις απώλειες στην εστίαση, η οποία μεσοσταθμικά έως τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πτώση της τάξη του 40%.

Η έλλειψη τουριστών, οι περιορισμοί συνάθροισης σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και η μείωση της κατανάλωσης εκ μέρους των νοικοκυριών αποτελούν σταθερούς παράγοντες πίεσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες πλέον έρχονται αντιμέτωπες και με την αντικειμενική συνθήκη του χειμώνα, της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, αλλά και την επέκταση της επίπτωσης στο μέσο εισόδημα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως μόνον το εργασιακό ζήτημα έχει εν μέρει απαντηθεί εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η κρατική στήριξη μέσω του μέτρου της αναστολής. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ από τους 330.000 εργαζόμενους του κλάδου, οι 170.000 έχουν τεθεί σε αναστολή και τελούν σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας, καθώς ήδη έχουν χαρακτηριστεί «περιττοί». Σημειώνεται δε ότι ο κλάδος της εστίασης εξακολουθεί να απασχολεί (ακόμη και σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας) αδήλωτους εργαζομένους, το πλήθος των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!