Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Εθνική: Ξαφνική αφύπνιση της ελληνικής οικονομίας Απρίλιο – Μάιο
[Euro2day]: Εθνική: Ξαφνική αφύπνιση της ελληνικής οικονομίας Απρίλιο – Μάιο

[Euro2day]: Εθνική: Ξαφνική αφύπνιση της ελληνικής οικονομίας Απρίλιο – Μάιο

Μελέτη της τράπεζας κάνει λόγο για ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο και προβλέπει άνοδο 11% το Μαϊο. Μεγαλώνει η πιθανότητα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 4,7%. Ποιοι είναι ο λόγοι αισιοδοξίας.

Τα διαθέσιμα, έως τώρα, δεδομένα οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου δείχνουν μια έντονα θετική αντίδραση της οικονομικής δραστηριότητας στην άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, προμηνύοντας ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021, σημειώνει η εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της.

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης της ΕΤΕ για την εκτίμηση του ΑΕΠ – που συνδυάζει πληροφορίες από δείκτες υψηλής συχνότητας και οικονομικής συγκυρίας με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία – υποδηλώνει ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο. Παράλληλα, η δραστηριότητα φαίνεται ότι ενισχύθηκε κατά 0,6% σε εποχικά διορθωμένη μηναία βάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2021. Η θετική τάση φαίνεται να ενδυναμώνεται περαιτέρω το Μάιο – βάσει συγκεκριμένων διαθέσιμων δεδομένων που σχετίζονται με την κινητικότητα και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές – με τον εν λόγω δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα.

Η σταδιακή βελτίωση της υγειονομικής εικόνας – μετά την κορύφωση του σφοδρότατου 3ου κύματος του Covid-19 στα μέσα Απριλίου – και η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών το Μάιο δίνουν περαιτέρω ώθηση στην εμπιστοσύνη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!