Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Επίδομα ανεργίας «πολλαπλών ταχυτήτων» εξετάζει η κυβέρνηση
[Euro2day]: Επίδομα ανεργίας «πολλαπλών ταχυτήτων» εξετάζει η κυβέρνηση

[Euro2day]: Επίδομα ανεργίας «πολλαπλών ταχυτήτων» εξετάζει η κυβέρνηση

Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ. Θα προβλέπεται υποχρέωση του ανέργου να δεχθεί κατάρτιση. Πώς θα καθορίζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας.

Αλλαγές στο ύψος αλλά και στον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας αναμένονται μέσω του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, το σχέδιο αναμόρφωσης των «παθητικών πολιτικών» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σενάρια σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό που έπαιρνε ο άνεργος πριν απολυθεί και τον ορισμό ενός ανώτερου ορίου που θα είναι πιο κοντά στον μισθό του και ενός κατώτατου ορίου, το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του σημερινού επιδόματος των 400 ευρώ.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού καταρτίζουν σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης κι όπως «φωτογραφίζεται» στην ειδική έκδοση του ΟΑΕΔ, που μοιράζεται στο περίπτερο του Οργανισμού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές αφορούν και το επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το σύστημα των παθητικών πολιτικών, που στήθηκε πολλά χρόνια πριν, «εξελίσσεται» αναλλοίωτο, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του. Μεταξύ δε των προτεινόμενων ενεργειών συγκαταλέγονται:

  • ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών
  • η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου
  • η έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και η κατάργηση πιθανών αντικινήτρων
  • η διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις)
  • ο εκσυγχρονισμός του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!