Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων Καμπούλ-Ταλιμπάν για μόνιμη εκεχειρία
[Euro2day]: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων Καμπούλ-Ταλιμπάν για μόνιμη εκεχειρία

[Euro2day]: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων Καμπούλ-Ταλιμπάν για μόνιμη εκεχειρία

Στη χώρα λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, παρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ξεκινά αύριο Τρίτη στο Κατάρ, αν και οι συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης και οι στοχευμένοι φόνοι ενδέχεται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ντόχα, έχουν ανασταλεί ως τις 5 Ιανουαρίου. Πριν την αναστολή των συνομιλιών οι δύο πλευρές είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για διαδικαστικά θέματα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση πλέον των πιο σοβαρών ζητημάτων.

Οι διαπραγματευτές της αφγανικής κυβέρνησης επιθυμούν να ισχύσει μόνιμη εκεχειρία στη χώρα και να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν από την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.

“Οι συνομιλίες θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και θα πάρουν χρόνο”, είχε προειδοποιήσει ένας από τους διαπραγματευτές της κυβέρνησης, ο Γκούλαμ Φαρούκ Μαζρόχ. “Όμως ελπίζουμε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα διότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από αυτό τον αιματηρό πόλεμο”.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

“Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Καμπούλ”

Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται μετά τη συμφωνία που σύναψαν οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020, βάσει της οποίας τα αμερικανικά στρατεύματα πρόκειται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!