Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ενέργεια: Πότε επιτρέπεται ανάπτυξη ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα
[Euro2day]: Ενέργεια: Πότε επιτρέπεται ανάπτυξη ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα

[Euro2day]: Ενέργεια: Πότε επιτρέπεται ανάπτυξη ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα

Η προσκόμιση εγγυητικής ύψους 35.000 ευρώ /MW επιβάλλεται για νέα έργα ΑΠΕ αλλά και σε όσους έχουν άδεια αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ.

Την εγκατάσταση ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα επιτρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ίδια στιγμή που γίνεται προσπάθεια, μέσω των εγγυητικών επιστολών, να ελεγχθεί το μεγάλο κύμα αιτήσεων έργων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ στο σχέδιο νόμου για τα απορρίμματα ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 311 MW στην Πελοπόννησο και σε νησιά. Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο θα προστεθούν 86 MW, στις Κυκλάδες 45 MW, στην Εύβοια 40 MW και στην Κρήτη 140 MW. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, σύμφωνα με τη ρύθμιση, για σταθμό μέχρι 400 KV. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και η έναρξη υποβολής τους θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, επιβάλλεται η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού για νέα αλλά και παλιά έργα ΑΠΕ, καθώς και ειδικά έργα (ΣΗΘΥΑ), που ορίζεται στα 35.000 ευρώ/MW. Όποιος ενδιαφέρεται να υλοποιήσει νέο έργο, πρώτα θα καταβάλει την εγγυητική για να εξασφαλίσει Βεβαίωση Παραγωγού, ενώ όσοι έχουν ήδη στα χέρια τους τη Βεβαίωση υποχρεούνται να πληρώσουν την εγγυητική έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, εφόσον δεν έχουν υποβάλει ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρες αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!