Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Εκτόξευση πληθωρισμού σε χώρες της Ευρώπης
[Euro2day]: Εκτόξευση πληθωρισμού σε χώρες της Ευρώπης

[Euro2day]: Εκτόξευση πληθωρισμού σε χώρες της Ευρώπης

Με άνοδο 2,7% οι τιμές καταναλωτή χτύπησαν υψηλό 10ετίας στη Γαλλία – με 4% ανήλθαν σε υψηλό 13 ετών στην Ισπανία. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί την άνοδο του πληθωρισμού.

Στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% από τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση ανήλθε στο 2,7%, από 2,4% τον Αύγουστο.

Το ποσοστό του Σεπτεμβρίου είναι το πιο υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2011 – ήταν ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters κι εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 2,8%.

Όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες, η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού στη Γαλλία – αυξήθηκαν 14,4% τον Σεπτέμβριο σε διάστημα ενός έτους, ανέφερε η INSEE.

Υψηλό 13 ετών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών. Οπως μετέδωσε το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο 3,6%. Πρόκειται για μία πρώτη γεύση από το άλμα που θα έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα στην ευρωζώνη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!