Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας
[Euro2day]: Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας

[Euro2day]: Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων των Διαχειριστών-Μετόχων του SEleNe CC καθώς και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των χωρών-μελών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης «SEleNe CC» εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων των Διαχειριστών-Μετόχων του SEleNe CC καθώς και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των χωρών-μελών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας συστάθηκε τον Μάιο 2020 και την 1η Ιουλίου 2021 εισήλθε σε εμπορική λειτουργία με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους Διαχειριστές των Συστημάτων της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Bουλγαρίας (ESO-EAD), της Iταλίας (Terna) και της Ρουμανίας (Transelectrica) με στόχο τον συντονισμό και την αρμονική λειτουργία των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το πλαίσιο του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας (ΠΚΕ) της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2022 το SEleNe CC θα αναβαθμιστεί σε «Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού» (Regional Coordination Center – RCC) αναλαμβάνοντας αυξημένες αρμοδιότητες και διευρυμένες υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και την περιφερειακή συνεργασία. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την εναρμόνιση της περιοχής μας με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και για τη διατήρηση της σταθερότητας του ηλεκτρικού δικτύου, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες ΑΠΕ προστίθενται στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα. Η στενή συνεργασία των Διαχειριστών θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση των διακινούμενων ποσοτήτων ενέργειας μεταξύ των χωρών και θα ενισχύσει τη διαφάνεια στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με την παρακολούθηση των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ευρώπη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!