Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΕΕ: «Όχι» από την Κύπρο στο προσχέδιο της Συνόδου για Τουρκία
[Euro2day]: ΕΕ: «Όχι» από την Κύπρο στο προσχέδιο της Συνόδου για Τουρκία

[Euro2day]: ΕΕ: «Όχι» από την Κύπρο στο προσχέδιο της Συνόδου για Τουρκία

Αναμένονται αλλαγές ενόψει της τηλεσυνεδρίασης των «27» ηγετών της ΕΕ, Πέμπτη και Παρασκευή. Πώς χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο του draft Λευκωσία και Αθήνα. Συμμετοχή του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο την Πέμπτη.

Απορρίπτει η Κύπρος το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27», ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό εν συνόλω το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Ελλάδα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συνεπώς, αναμένονται αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ενόψει της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των «27», μεθαύριο και την Παρασκευή, σύμφωνα με την kathimerini.com.cy.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε πως στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν θα γίνει την Πέμπτη στις 21.45 ώρα Ελλάδος.

Τι ανέφερε το προσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, οι «27» θα υπενθυμίσουν «το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

«Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανέναρξης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης ενασχόλησης με το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται στο προσχέδιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!