Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Economist: Πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο
[Euro2day]: Economist: Πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

[Euro2day]: Economist: Πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η νέα πρόταση των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών και οι προσπάθειες να βρεθεί συμβιβασμός μέχρι τον Ιούνιο.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο σε παγκόσμιο κλίμακα , τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω».

Όπως επισημαίνει το Economist, αν και η δήλωση της κα. Γέλεν προκάλεσε τρόμο στους φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική και την Ευρώπη, πολλές μεγάλες οικονομίες καλωσόρισαν τη στροφή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Την τελευταία δεκαετία, η εκτεταμένη φοροαποφυγή των πολυεθνικών προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας για μια μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί ως τώρα.

Απογοητευμένες από το αδιέξοδο μεμονωμένες χώρες αποφάσισαν να επιβάλλουν αυτόνομα έναν φόρο «ψηφιακών υπηρεσιών» στις τοπικές πωλήσεις ξένων εταιρειών με διαδικτυακές πλατφόρμες. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί ότι οι φόροι αυτοί είναι μεροληπτικοί κατά των αμερικανικών εταιρειών και απείλησε με δασμούς.

Αλλά όπως υπενθυμίζει το Economist η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποδεχθεί την ιδέα ενός ελάχιστου φόρου στα κέρδη των εταιρειών στο εξωτερικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!