Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: DW: Πατριωτικές εξάρσεις στα Βαλκάνια
[Euro2day]: DW: Πατριωτικές εξάρσεις στα Βαλκάνια

[Euro2day]: DW: Πατριωτικές εξάρσεις στα Βαλκάνια

Σερβία, Κροατία και Βοσνία ετοιμάζονται για κρίσιμες εκλογές. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κυβερνώντων τα πατριωτικά συνθήματα και η ρητορεία εναντίον της διαφθοράς, η οποία όμως δεν είναι πάντα πειστική.

Στις 21 Ιουνίου οι Σέρβοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Μόλις πρόσφατα το γειτονικό Μαυροβούνιο, θεωρητικά παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας, άρχισε να ανοίγει τα σύνορά του για υπηκόοους συγκεκριμένων χωρών, που, με βάση επιδημιολογικές μελέτες, έχουν θετικό απολογισμό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η Σερβία δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες.

Για την πρωθυπουργό ΆναΜπρνάμπιτς το μήνυμα είναι σαφές: Οι Σέρβοι είναι ανεπιθύμητοι στο Μαυροβούνιο, αλλά η Σερβία, προειδοποιεί η Μπρνάμπιτς, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς παίζει για μία ακόμη φορά το χαρτί του Κοσυφοπεδίου. Προειδοποιεί ότι η πρώην σερβική επαρχία παραμένει στον πυρήνα των εθνικών συμφερόντων και το Βελιγράδι ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

«Η Σερβία παραμένει δέσμια εθνικών συμφερόντων», υποστηρίζει η κοινωνιολόγος Βέσνα Πέσιτς, η οποία παλαιότερα είχε ενεργό ανάμειξη στην πολιτική ως βουλευτής, αλλά και ιδρυτικό μέλος του γιουγκοσλαβικού παραρτήματος της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η αντιπολίτευση στο Βελιγράδι εμφανίζεται ανίσχυρη και διχασμένη, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς περιοδεύει σε εργοτάξια και υπόσχεται μισθολογικές αυξήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!