Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: DW: Αφρική καλεί Google στο ταμείο για τις ανάγκες Covid-19
[Euro2day]: DW: Αφρική καλεί Google στο ταμείο για τις ανάγκες Covid-19

[Euro2day]: DW: Αφρική καλεί Google στο ταμείο για τις ανάγκες Covid-19

Οι ψηφιακοί κολοσσοί επιχειρούν φοροαποφυγή, μεταφέροντας τις έδρες τους στην Αφρική. Τα χρήματα που εξοικονομούν, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμεύσουν κατά της πανδημίας.

Η Αφρική αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την Ευρώπη. Οι αμερικανικοί ψηφιακοί γίγαντες, όπως το Facebook, η Google ή η Microsoft, παρά την παγκόσμια κρίση, κάνουν τεράστια κέρδη και στις χώρες της Αφρικής. Και εκεί ακριβώς συνίσταται το πρόβλημα. Επειδή οι έδρες τους είναι στο εξωτερικό, πληρώνουν ελάχιστους φόρους στις χώρες που κάνουν χρήση των ψηφιακών τους υπηρεσιών. Σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ ActionAid International, η φοροαποφυγή μόνο αυτών των τριών κολοσσών σε 20 χώρες του παγκόσμιου νότου, μεταξύ αυτών και 12 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, ανέρχεται μέχρι τα 2,8 δισ. δολάρια. Το ποσό θα μπορούσε κάλλιστα να επενδυθεί σε έργα υποδομών στην υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μομφή κατά του ΟΟΣΑ

«Ο ΟΟΣΑ είναι ένα κλαμπ πλούσιων χωρών που δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των υπό ανάπτυξη κρατών»

Ο ΝτέιβιντΆρτσερ, εκπρόσωπος της ActionAid, αποδίδει το φαινόμενο στην απαρχαιωμένη νομοθεσία των κρατών αυτών, στην οποία πατούν οι μεγάλες εταιρείες για να μεταβιβάζουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και στην έλλειψη παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου που να δεσμεύει την κάθε χώρα σε διαφανείς φορολογικές πρακτικές και συμπεριφορές. Ο ΟΟΣΑ έχει αναπτύξει ένα διεθνές φορολογικό σχέδιο, αλλά οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!