Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τα Δυτικά Βαλκάνια ποντάρουν στις νέες αλυσίδες εφοδιασμού
[Euro2day]: Τα Δυτικά Βαλκάνια ποντάρουν στις νέες αλυσίδες εφοδιασμού

[Euro2day]: Τα Δυτικά Βαλκάνια ποντάρουν στις νέες αλυσίδες εφοδιασμού

Ο επανασχεδιασμός των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού μπορεί να ανοίξει μια ιστορική ευκαιρία για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το κόστος της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τα Δυτικά Βαλκάνια Σουζάνα Χαργκιτάι.

Πρόσθεσε πως «μία από τις συνέπειες της κρίσης θα είναι ο επανασχεδιασμός των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και αυτό μπορεί να ανοίξει μια ιστορική ευκαιρία για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Η κ. Χαργκιτάι υπενθύμισε ότι η EBRD, «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στήριξης των χωρών της περιοχής, σχεδιάζοντας επενδύσεις έως 1,7 δισ. ευρώ φέτος, έπειτα από ρεκόρ επενδύσεων 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Χαργκιτάι επισήμανε πως «η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής. Τα μέτρα (προστασίας) δημόσιας υγείας έχουν επηρεάσει σοβαρά την εγχώρια ζήτηση και προσφορά, και, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη αναστάτωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία, που έχουν όλες ισχυρές βιομηχανικές βάσεις, ενδέχεται να πληγούν κυρίως λόγω της διακοπής των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, τα οποία έχουν ισχυρήεξάρτηση από τον τουρισμό, θα επηρεαστούν αρνητικά από τους περιορισμούς της κίνησης, ενώ στο Κόσοβο (και σε κάποιο βαθμό σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων), τα χαμηλότερα εμβάσματα θα μειώσουν την εσωτερική ζήτηση», πρόσθεσε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!