Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Διπλή τρικυμία για την ελληνική ακτοπλοΐα
[Euro2day]: Διπλή τρικυμία για την ελληνική ακτοπλοΐα

[Euro2day]: Διπλή τρικυμία για την ελληνική ακτοπλοΐα

Η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών και οι οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση δρομολογίων σε άγονες γραμμές, τα δύο «καυτά» θέματα του κλάδου.

Δύο μέτωπα έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα οι Ελληνες ακτοπλόοι, οι οποίοι από τη μία βρίσκονται σε συζητήσεις με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο και από την άλλη εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς, όπως επισημαίνουν, οφείλονται στις ακτοπλοϊκές εταιρείες πάνω από 60 εκατ. ευρώ για τη διεξαγωγή δρομολογίων σε «άγονες γραμμές».

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) του υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο αποφασίζονται τα θέματα που αφορούν την ελληνική ακτοπλοΐα, αντιδρώντας στις συσσωρευμένες κρατικές οφειλές.

Όπως τονίζουν οι ακτοπλόοι, τα μισθώματα ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ αφορούν την πραγματοποίηση δρομολογίων στις άγονες γραμμές το 2020 και το 2021. «Δεν υπάρχει σταθερή καταβολή των οφειλόμενων, με αποτέλεσμα το χρέος να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Υπάρχει ένα ποσό που αφορά δρομολόγια του 2020 και το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών αφορά δρομολόγια του 2021. Για το 2021 μόνο ένα 40% των μισθωμάτων έχει καταβληθεί», υποστηρίζουν, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την προκήρυξη νέων διαγωνισμών (σ.σ.: για το διάστημα από 1/11/2021 έως 31/10/2022) «όταν όπως φαίνεται δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κεφάλαια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!