Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Δημόσια Εργα: Προχωρά το σχέδιο για τις Προτάσεις Καινοτομίας
[Euro2day]: Δημόσια Εργα: Προχωρά το σχέδιο για τις Προτάσεις Καινοτομίας

[Euro2day]: Δημόσια Εργα: Προχωρά το σχέδιο για τις Προτάσεις Καινοτομίας

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως αντίστοιχα μοντέλα υλοποίησης έργων υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στα €200 εκατ. ανέβασε η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έργων που μπορούν να υλοποιηθούν με το νέο μοντέλο.

Παρά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο υπουργείο Υποδομών εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν το σχέδιο νόμου για τις Προτάσεις Καινοτομίας που συζητήθηκε προ εβδομάδων στο υπουργικό Συμβούλιο.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως αντίστοιχα μοντέλα υλοποίησης έργων υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία. Και οι Ιταλοί είχαν αντιμετωπίσει την αντίδραση της Κομισιόν, αλλά θεσμοθέτησαν τις Προτάσεις Καινοτομίας επειδή ήθελαν να έχουν άλλο ένα εργαλείο για την προώθηση μεγάλων έργων. Για να κατευναστούν οι Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον προϋπολογισμό των έργων που μπορούν να υλοποιηθούν με το νέο μοντέλο στα 200 εκατ. ευρώ, από 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τελειώσει, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως το νέο μοντέλο αφορά ούτως ή άλλως ελάχιστα, πολύπλοκα και απαιτητικά έργα. Στα εν εξελίξει παζάρια με την Κομισιόν αποδίδεται και η λακωνικήανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το υπουργείο όταν οι Προτάσεις Καινοτομίας συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μέσω των Προτάσεων Καινοτομίας «ιδιωτικοί φορείς (όπως οι κατασκευαστικοί όμιλοι) μπορούν να διαμορφώσουν και να υποβάλουν πρόταση για ένα έργο για το οποίο δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία με σύστημα παραχώρησης (ολικής ή μερικής) ή συνδυαστικό σύστημα ανταποδοτικής αμοιβής και πληρωμών διαθεσιμότητας».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως η πρόταση που καταθέτει ο ιδιώτης πρέπει να είναι ώριμη, με πλήρη τεχνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά στοιχεία, τόσο για την περίοδο κατασκευής, όσο και την περίοδο λειτουργίας, ώστε ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί άμεσα. Η αναθέτουσα αρχή είναι υποχρεωμένη εντός τριμήνου να αξιολογεί την πρόταση και να την εγκρίνει ή να την απορρίπτει μετά από γνώμη του εξειδικευμένου, κατά τομέα, οργάνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!