Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Δικαστικές αποφάσεις και εκκρεμείς συντάξεις «αγκάθια» στο ασφαλιστικό
[Euro2day]: Δικαστικές αποφάσεις και εκκρεμείς συντάξεις «αγκάθια» στο ασφαλιστικό

[Euro2day]: Δικαστικές αποφάσεις και εκκρεμείς συντάξεις «αγκάθια» στο ασφαλιστικό

Μεγαλύτερο βάρος φαίνεται πως ρίχνει η έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. σε ένα νέο πιθανό δημοσιονομικό βάρος από τις εν αναμονή αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά, παρά στο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο επικουρικό.

Οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κρίνουν το μέλλον αναδρομικών διεκδικήσεων από συνταξιούχους, ύψους από 2 έως και 4 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να προβληματίζουν τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών, στην 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ το δημοσιονομικό κόστος για την μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που πρόσφατα εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται περιορισμένο και διαχειρίσιμο, τουλάχιστον κατά την πρώτη 10ετία λειτουργίας του νέου ταμείου, η Κομισιόν δεν δείχνει το ίδιο αισιόδοξη για το πιθανό κόστος των αναμενόμενων αποφάσεων. Αναλυτικά, αναφέρει ότι το δημοσιονομικό κόστος της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να καλυφθεί από δημόσια κεφάλαια. Το κόστος αυτό αναμένεται να είναι διαχειρίσιμο καθώς θα κινείται μεταξύ 0,1% με 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, κατά την επόμενη δεκαετία, και μπορούν να καλυφθούν από υπάρχοντα αποθέματα ασφαλείας στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, το κόστος της μεταρρύθμισης αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και να κορυφωθεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 2070 σε ετήσια βάση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!