Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Διευρυμένο deal συζητά η Εθνική με τη Bain
[Euro2day]: Διευρυμένο deal συζητά η Εθνική με τη Bain

[Euro2day]: Διευρυμένο deal συζητά η Εθνική με τη Bain

Το private equity fund, μαζί με το χαρτοφυλάκιο Icon, ενδιαφέρεται να αγοράσει και μικρότερης αξίας δάνεια του ομίλου Εθνικής σε Κύπρο και Ρουμανία. Τι σηματοδοτεί η κίνηση «σκούπα» της Εθνικής. Τα χαρακτηριστικά των τριών χαρτοφυλακίων.

Το ενδεχόμενο διευρυμένης συμφωνίας με το private equity fund Bain Capital συζητά η Εθνική Τράπεζα , επιδιώκοντας να ολοκληρώσει, με μια κίνηση, όλες τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, που είχε δρομολογήσει προ πανδημίας και τελούν σε εκκρεμότητα.

Bain και Fortress είχαν καταθέσει στις 4 Φεβρουαρίου δεσμευτικές προσφορές για προς πώληση χαρτοφυλάκιο της Εθνικής, με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων (project Icon). Μετά την αξιολόγησή τους, η προσφορά της Bain κρίθηκε καλύτερη και εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Εθνική.

Η έξαρση της πανδημίας οδήγησε την Bain σε αναθεώρηση της αρχικής προσφοράς, πριν υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας. Παρ ότι δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες, στην αγορά ακούγεται ότι η νέα προσφορά της Bain προβλέπει να καταβληθεί στο μέλλον και εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι (earn-out scheme) το 25% με 30% του προβλεπόμενου -στη δεσμευτική της προσφορά- τιμήματος.

Παρά την αναθεωρημένη επί τα χείρω προσφορά της Bain, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν διακόπηκαν. Αντίθετα, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο, η Bain μαζί με τα καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ, να αγοράσει από την Εθνική και δύο μικρότερα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με ρουμανικά «κόκκινα» δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ και καθαρής λογιστικής αξίας 49 εκατ. ευρώ ( σ.σ. στοιχεία 31/12/2019) καθώς και για την CAC Coral Ltd, εταιρεία παροχής πιστώσεων, στην οποία μεταβιβάστηκε το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Κύπρου, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!