Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τι δείχνουν οι δείκτες λιανικής για την ελληνική οικονομία
[Euro2day]: Τι δείχνουν οι δείκτες λιανικής για την ελληνική οικονομία

[Euro2day]: Τι δείχνουν οι δείκτες λιανικής για την ελληνική οικονομία

Η επίδοση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου το 1ο τρίμηνο 2021 δεν ήταν ομοιόμορφη στις επί μέρους κατηγορίες καταστημάτων. Τι αντικατοπτρίζουν οι μεταβολές σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank στο δελτίο “7 ημέρες οικονομία”.

Αναμφισβήτητα, ο βαθμός ευαισθησίας του λιανικού εμπορίου, όπως και άλλων κλάδων της οικονομίας, στην πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος. Κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων έξαρσης της πανδημίας, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον έλεγχο της νόσου, εστιάζονταν, πέραν των άλλων, στη λειτουργία του κλάδου του λιανικού εμπορίου, αναφέρουν οι αναλυτές της .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

  1. την απότομη μηνιαία και τριμηνιαία μεταβολή του όγκου των πωλήσεων
  2. την αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης συναλλαγών (π.χ. αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου)
  3. τη δημιουργία νέων αναγκών με συνέπεια την ανακατανομή της ζήτησης στις επί μέρους κατηγορίες καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Τα δυο τελευταία αποτελέσματα αναμένεται, σε έναν βαθμό, να έχουν μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

Παραθέτουμε, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, την πορεία του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου (αξία πωλήσεων σε σταθερές τιμές) και της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης από το 1ο τρίμηνο 2014 μέχρι το 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή ΕΛΣΤΑΤ).

Παρατηρούμε τα εξής:

  • 1ον η μεταβλητότητα του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου το 2020 ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας. Επί παραδείγματι, το 2ο τρίμηνο 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος της υγειονομικής κρίσης, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο μειώθηκαν κατά 10,4% QoQ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!