Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Citigroup: Θετικό μήνυμα η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από Moody’s
[Euro2day]: Citigroup: Θετικό μήνυμα η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από Moody’s

[Euro2day]: Citigroup: Θετικό μήνυμα η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από Moody’s

Συνολικά η Citigroup, παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες θεωρώντας τις ως ένα μακροοικονομικό στοίχημα με σημαντική ικανότητα ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

H αμερικανική τράπεζα θεωρεί θετική την αναβάθμιση της Moody’s στις εκδόσεις tier 2 των ελληνικών τραπεζών. Όσον αφορά τις βασικές ενέργειες αξιολόγησης:

  • ALPHA/EUROB/ETE: αναβάθμιση της κατηγορίας Tier 2 σε Caa1 από Caa2 και της κατηγορίας Senior σε B3 από Caa1 με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές (η EUROB T2 δεν αξιολογείται από τη Moody’s) ενώ
  • για την ΤPEIR: αναβάθμιση της κατηγορίας 2 σε Caa2 από Caa3 με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές.

Η αναβάθμιση είναι απόρροια της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας, αλλά και των βελτιωμένων προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θετική προοπτική μετά την αλλαγή της προοπτικής της Εθνικής Τράπεζας σε θετική από σταθερή (και οι υπόλοιπες προοπτικές παρέμειναν θετικές) αντανακλώντας την άποψη της Moody’s ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας.

Οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα εξαρτηθούν από τη διατήρηση των κεφαλαίων και της ρευστότητας αλλά και:

(i) την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων μετασχηματισμού τους με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και

(ii) την αξιοποίηση της δυναμικής για πιστωτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας το μελλοντικό όφελος από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Στιν αντίποδα, η Moody’s εξακολουθεί να τονίζει ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις εξακολουθούν να αντανακλούν τη χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με την παρουσία σημαντικών αναβαλλόμενων φόρων στα κεφάλαια τους (DTCs), καθώς και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους για τη βελτίωση τόσο της ποιότητας του ενεργητικού όσο και της βασικής κερδοφορίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!