Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: «Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση
[Euro2day]: «Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση

[Euro2day]: «Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση

Νέα αναθεώρηση για την πορεία του φετινού ΑΕΠ «ξεκλειδώνει» εξτρά δυνατότητες για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στο επίκεντρο μια νέα κλίμακα. Σχεδιασμοί για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και του πρώτου μνημονίου έως 4,5 δισ. ευρώ.

Νέο γύρο παροχών με τον προϋπολογισμό του 2022 στο βαθμό όπου μεσολαβήσει και νέα ανοδική αναθεώρηση του φετινού ΑΕΠ- όπως αναμένεται- σχεδιάζει η κυβέρνηση προσθέτοντας στο αφήγημα των θετικών ειδήσεων των επομένων μηνών και πρόωρες αποπληρωμές διμερών ευρωπαϊκών δανείων και ΔΝΤ συνολικού ύψους έως και 4,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες νύξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ήδη γίνει, αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά ο ESM θα είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για να τεθεί το σχέδιο σε πρακτική εφαρμογή. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, έως το τέλος του έτους θα μπορούσαν να έχουν αποπληρωθεί πρόωρα διμερή δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ τα οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες όταν τα χορηγούσαν με βαριά καρδιά στην Ελλάδα το 2010 θεωρούσαν πως δεν θα τα ξαναδούν.

Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να κλείσει το κεφάλαιο ΔΝΤ για την Ελλάδα με τη χώρα να μην χρωστά πλέον ούτε ένα ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο παρελθόν πάντως ορισμένες χώρες με τη Γερμανία να σέρνει το χορό, είχαν τονίσει την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει μια διακριτική παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα με τη συντήρηση έστω και ενός μικρού τμήματος οφειλών…

Ψηλότερα η ανάπτυξη

Με διαδοχικές τους δηλώσεις χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησαν να εννοηθεί αφενός ότι μια νέα αναθεώρηση του στόχου για το ρυθμό ανάπτυξης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφετέρου ότι το μεγαλύτερο -αλλά όχι το σύνολο- της οικονομικής πολιτικής του επομένου έτους έχει ήδη αποκαλυφθεί μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η αναθεώρηση του στόχου για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% χαρακτηρίζεται «συντηρητική» αλλά «δεμένη» ενώ πέριξ των Βρυξελλών αναλυτές δεν αποκλείουν υπέρβαση ακόμα και του 7% στο σύνολο του έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!