Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Bruegel-ΕΕ: Γιατί δεν χρειάζεται αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων
[Euro2day]: Bruegel-ΕΕ: Γιατί δεν χρειάζεται αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

[Euro2day]: Bruegel-ΕΕ: Γιατί δεν χρειάζεται αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Εάν οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες ερμηνευτούν με τον πιο ευέλικτο τρόπο, θα απαιτούνταν μόνο μικρές εξοικονομήσεις πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, είναι το συμπέρασμα των οικονομολόγων του think tank.

«Η αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι αναγκαία», σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης για θέματα παγκόσμιας οικονομίας Bruegel των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφό της προοριζόμενο για τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Λουμπλιάνα, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα του «Spiegel».

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν αντιθέτως ένα «πράσινο δημοσιονομικό σύμφωνο» στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Το επίκεντρο θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο για πράσινες επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Bruegel Γκούντραμ Βολφ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαράξει την πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατύπωση των Συνθηκών με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της Ευρώπης και των κρατών μελών και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα : Εάν οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες ερμηνευτούν με τον πιο ευέλικτο τρόπο που επιτρέπουν οι νόμοι, θα απαιτούνταν μόνο μικρές εξοικονομήσεις πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια. Εάν προστεθούν επίσης και τα κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και στην υπερχρεωμένη Ιταλία, δεν απαιτούνται προς το παρόν πρόσθετες προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων της εν λόγω δεξαμενής σκέψης μεταρρύθμιση θα χρειαστεί μόνο από το 2025, όταν θα λήγουν σταδιακά οι εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!